Een volleyballer heeft ook behoefte aan explosieve kracht om snel te kunnen bewegen tijdens de snelle wedstrijdintervallen. Sterke corespieren en beenspieren zijn belangrijk voor het genereren van krachtige bewegingen, waaronder het maken van sprongen en zijwaartse bewegingen. Het hebben van een goede balans is ook essentieel voor een volleyballer, omdat het helpt bij het behouden van stabiliteit tijdens het spelen van het spel.
Bij het plannen van krachttraining is het belangrijk om verstandig om te gaan en deze niet te dicht bij de volleyballtraining te plannen, om te voorkomen dat de trainingen elkaar negatief beïnvloeden. Het kan nuttig zijn om krachttraining op een aparte dag te plannen. Als je net begint met krachttraining, is het belangrijk om geleidelijk op te bouwen om blessures te voorkomen.
Bij krachttraining voor volleybal is het belangrijk om te focussen op verschillende intensiteitsniveaus, omdat volleybal een sport is met verschillende intensiteiten en eigenschappen. Naast krachttraining kan ook stabiliteitsoefeningen, wendbaarheid, snelheid en plyometrische oefeningen worden opgenomen in de training. Het uiteindelijke doel is om de belastbaarheid van de volleyballer te vergroten, in plaats van overdreven spierkracht op te bouwen.
Uit onderzoek blijkt dat krachttraining met hoge intensiteit (HIST) effectiever kan zijn dan methoden met matige intensiteit, die meer op hypertrofie gericht zijn. Een combinatie van kracht- en duurtraining kan ook effectiever zijn als deze bestaat uit hoge intensiteit of explosieve krachttraining in combinatie met hoge intensiteit duurtraining. Dit komt meer overeen met de behoeften van volleyballers.