Een voetballer heeft een explosieve start nodig om snel te kunnen sprinten tijdens de korte intervallen van een wedstrijd. Voor deze sprintkracht zijn zowel de corespieren als de beenspieren van groot belang, omdat deze zorgen voor een dynamische rotatie om je as en zijwaartse bewegingen.
Daarnaast zijn sterke been- en corespieren essentieel voor een goede balans. Als je stevig op je benen staat, wordt het voor een tegenstander moeilijker om de bal van je af te pakken.
Het is belangrijk om verstandig om te gaan met het plannen van krachttraining rondom je voetbaltraining. Naast de beenspieren, zijn de corespieren ook belangrijk voor sprongkracht en om hoger te kunnen springen dan je tegenstander. Het is daarom aan te raden om krachttraining altijd na de voetbaltraining te doen en niet andersom. Op deze manier heeft de krachttraining geen negatieve invloed op de voetbaltraining. Nog beter is om krachttraining op een aparte dag te plannen.
Als je net begint met krachttraining, of als je een lange pauze hebt genomen, is het belangrijk om op te letten dat je in de eerste trainingen flinke spierpijn kunt hebben. Plan je krachttraining dus niet vlak voor een belangrijke wedstrijd.
Intensiteit:
Het is aan te raden om bij de krachttraining voor voetbal een combinatie van verschillende intensiteiten te gebruiken, aangezien voetbal een sport is met verschillende eigenschappen en intensiteiten. Focus daarom niet alleen op krachttraining en hypertrofie, maar ook op stabiliteitsoefeningen, wendbaarheid, versnelling en plyometrische oefeningen.
Uit onderzoek blijkt dat krachttraining met hoge intensiteit (HIST) efficiënter kan zijn dan methoden met matige intensiteit, die meer op hypertrofie gericht zijn [1].
Bovendien kan een combinatie van kracht- en duurtraining effectiever zijn als deze bestaat uit hoge intensiteit of explosieve krachttraining in combinatie met hoge intensiteit duurtraining, omdat dit meer overeenkomt met voetbal.
Belangrijk is om te benadrukken dat het uiteindelijke doel is om de sporter zo belastbaar mogelijk te maken voor het wedstrijdseizoen. Het gaat er niet om dat een sporter overdreven sterk of gespierd wordt, aangezien voetbal geen krachtsport is. Krachtsport kan wel gebruikt worden als middel om de sporter beter en meer belastbaar te maken voor het voetbalveld.